Powrót

Alergia nabyta czy wrodzona? Z czego bierze się alergia

Alergia stanowi dość poważne wyzwanie, przed którym stoi współczesne społeczeństwo. Szczególnie dużym problemem są tak zwane alergie nabyte. Uczulać mogą nas między innymi pyłki, roztocza, pleśń, konkretny pokarm czy zwierzęta. Dlatego taż ważna jest wczesna diagnostyka, która umożliwia podjęcie skutecznego leczenia. Co zatem zrobić, jeśli pojawią się u nas takie objawy jak katar, łzawienie oczu, duszność? Czy istnieją skuteczne sposoby wyeliminowania alergii z naszego życia? (1,2)

Alergia – objawy

Choć pierwszy raz alergię zdiagnozowano już w XVIII wieku, to dobrze opisano ją i rozpoznano dopiero 200 lat później. Czym zatem jest alergia? To nieprawidłowa reakcja organizmu na bodźce uczulające, zwane alergenami, które u osoby zdrowej nie wywołują żadnych negatywnych następstw. Alergie możemy podzielić na wrodzone i nabyte. I o ile z alergiami wrodzonymi dobrze sobie radzimy. To alergie nabyte nadal stanowią wyzwanie.

Alergie wrodzone do najczęściej alergie na pyłki roślin, produkty spożywcze, roztocza, zwierzęta (często pojawia się alergia na kota). Do alergii nabytych zaliczamy uczulenie między innymi na metale, konserwanty czy mieszanki zapachowe.

Szacuje się, że różne typy alergii dotykają około 1/3 mieszkańców Europy, zaś za 15 lat będą występowały już u połowy.

Najczęstszymi objawami alergii są:

  • łzawienie,
  • katar,
  • swędzenie,
  • kichanie,
  • duszność,
  • świsty podczas oddychania,
  • kaszel,

Aby zdiagnozować tę chorobę, musimy wykonać odpowiednie testy. W przypadku alergii wrodzonych wykorzystuje się tak zwane testy płatkowe.

Warto pamiętać, że nieleczone uczulenie może skutkować wieloma negatywnymi następstwami. Często kończy się zapaleniem zatok, astmą, a także wadami zgryzu, co jest szczególnie niebezpieczne u dzieci. (1,2)

Jak groźna jest alergia na gluten?

To jedna z powszechniej występujących alergii pokarmowych. Wynika z nietolerancji tego białka, które znajdziemy w zbożach (m.in. pszenicy czy jęczmieniu, a także w ziarnach żyta).

Do najczęstszych objawów uczulenia na gluten zalicza się między innymi wymioty, biegunki, pokrzywkę, skurcz oskrzeli, a nawet wstrząs anafilaktyczny.

Ważne jest to, że symptomy alergii mogą wystąpić bezpośrednio po spożyciu produktów zawierających gluten, jak również po kilku godzinach lub dniach.

Aby zdiagnozować to schorzenie, należy wykonać odpowiednie testy. Przede wszystkim mowa tu o testach skórnych. Jednak najskuteczniejszym rozwiązaniem jest zastosowanie diety eliminacyjnej wraz z ponownym wprowadzeniem bodźca uczulającego. To da nam 100% potwierdzenie występowania alergii na ten rodzaj białka.

Leczenie polega na czasowym wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu produktów zawierających gluten. (3)

Czym jest alergia na słońce?

Specyficznym rodzajem alergii jest uczulenie na promienie słoneczne. Zaliczane jest do fotodermatoz. W tym przypadku patogenem jest promieniowanie UV, które uwalnia alergen odpowiedzialny za uczulenie.

Podstawowymi objawami tego schorzenia są grudki, pęcherzyki, a także świąd. Na te przykre dolegliwości narażona jest odsłonięta skóra. Zazwyczaj uczulenia nie występuje na skórze twarzy.

Choroba nasila się przede wszystkim wiosną i wczesnym latem. Ważne jest to, że organizm wraz z wiekiem uodparnia się na ten rodzaj alergii.

Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia alergii należy unikać zbyt długiego przebywania na słońcu. Czasami profilaktycznie stosuje się również naświetlania skóry. (4)

Alergie są poważnym wyzwaniem, przed którymi stoi współczesne społeczeństwo. Szacuje się, że na różnego rodzaju uczulenia cierpi już 30% europejskiej populacji. Szczególnie groźne są alergie nabyte, wśród których należy wymienić uczulenie na metale lub konserwanty. Innymi alergenami mogą być pokarmy, pyłki, a nawet promienie słoneczne.

Najczęstszymi objawami alergii są kaszel, katar, łzawienie oczu. W przypadku alergii pokarmowych może pojawić się biegunka, wymioty, a także wstrząs anafilaktyczny.

Należy pamiętać, że nieleczone uczulenie może skutkować wieloma poważnymi powikłaniami. Może prowadzić między innymi do astmy, zapalenia zatok, a także wad zgryzu.

 

  1. Świerczyńska-Krępa M. Alergia https://alergie.mp.pl/chorobyalergiczne/wartowiedziec/57548,alergia Data dostępu: 26.01.2018 r.
  2. Kołodziej B. Alergie nabyte wyzwaniem dla medycyny https://alergie.mp.pl/wywiady/105916,alergie-nabyte-wyzwaniem-dla-medycyny Data dostępu: 26.01.2018 r.
  1. Wnęk D. Gluten https://dieta.mp.pl/zasady/133862,gluten Data dostępu: 26.01.2018 r.
  2. Jaworek A. Czy można być uczulonym na słońce? https://alergie.mp.pl/lista/62290,czy-mozna-byc-uczulonym-na-slonce Data dostępu: 26.01.2018 r.